ISHRANA


 Haski je pas severa, i u njegovom prirodnom staništu ishrana se uglavnom zasniva na 
ribljem i fokinom mesu i mastima.
  Ukoliko mu ne budete u ishranu uveli dovoljno ribe moze da dovede do manjka cinka. Zato bi barem dva puta nedeljno trebalo uvesti ribu među redovne obroke vašeg psa.
Nedostatak cinka izaziva isušivanje i druga oboljenja kože.

Ishrana haskija treba da je što raznovrsnija, a pogotovo dok je vaš ljubimac mali trebate mu obezbediti hranu bogatu svim sastojcima, da bi izrastao u dobrog psa. Možete mu u obrok davati i kokošija jaja, ako dajete cela onda ih skuvajte ili samo žumance ali ulupano.Griz, pšenični ili kukuruzni možete davati uz jaje i povrće.
Kravlje mleko nije preporucljivo zato što je dosta jače od mleka psa pa kuca dobija proliv i propratne bolove, pa se preporuchuje kozije mleko (koje je jako slično pasjem) ili sojino mleko.
Ishrana vaseg ljubimca od osme nedelje pa do šet meseci starosti trebala bi biti tri puta dnevno,
od šestog meseca pa do godinu dana ishrana je dva puta dnevno, a nakon toga se prelazi na jedan obrok.
Šta psi ne smeju jesti!!!!

 1.  Sirovo svinjsko meso (Aujeckijeva bolest je smrtonosna za pse). Termički obrađena svinjetina je bezbedna!
 2.  Termički obrađene kosti (zbog toga sto je krtost kostiju već na 50°C 2puta veća nego na telesnoj temperaturi). Sirove kosti su bezbedne! 
 3. Velike količine dzigerice (dzigerica je prepuna dobrih stvari ali ne sme mnogo da se daje jer može da dođe do hipervitaminoze (vitamin A) tako da jednom nedeljno bi bilo optimalno).
 4.  Peciva (sadrže pekarski kvasac, koji nije zdrav za psa kao pivarski kvasac. Peciva sadrže i neke aditive za čuvanje svežine (omogućavaju im "dugotrajnost" na veštački način), tako neki pekari drže pecivo 2-3 dana , pa onda pokušavaju da ga "udome" za tov svinja i druge stoke - "da se ne baci". Ishrana ovakvom hranom stvara izuzetno kiselu sredinu u želudcu životinnja, tako da je česta pojava gastritisa, čira, a može rezultirati i fatalnim ishodom).
 5. Crni luk (sirov, kuvan ili u prahu, sadrži sulfokside i disulfide koji mogu da oštete krvne ćelije i izazovu anemiju).
 6. Grožđe i suvo grožđe (sadrze nepoznat toksin koji moze da osteti bubrege).
 7. Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrze kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksicni i pogadjaju srce i nervni sistem).
 8. Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt).
 9. Hrana za bebe (može da sadrži crni luk u prahu koji je jako toksičan za pse).
 10. Hmelj (nepoznat sastojak izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povecanu temperaturu grčeve i smrt).
 11. Dodaci humanoj ishrani koji sadrže gvožđe (mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksični za druge organe kao sto su jetra i bubrezi).
 12. Mleko ( Neki odrasli psi nemaju dovoljne kolicine enzima laktaze, koja laktozu iz mleka razlaže na proste secere i čini ih dostupnim organizmu. Nesvarena laktoza remeti crevnu mikrofloru i dovodi do nadutosti, dijareje i poremecaja varenja. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mleka koja u sebi ne sadrze laktozu).
 13. Hrana bogata šecerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).Нема коментара:

Постави коментар